@ARTICLE{Hryciuk_Renata_E._Tortilla_2018, author={Hryciuk, Renata E.}, number={No 4}, journal={Studia Socjologiczne}, howpublished={online}, year={2018}, publisher={Instytut Filozofii i Socjologii PAN}, publisher={Komitet Socjologii PAN}, publisher={Wydział Socjologii UW}, abstract={W tekście przyglądam się specyfice turystyki kulinarnej w południowo-meksykańskim stanie Oaxaca. Rozważam ją jako przestrzeń działania pozornie przeciwstawnych procesów związanych z (re)produkowaniem lokalnej i narodowej tożsamości kulturowej oraz z intensywną globalizacją. Współzależności te badam na etnograficznym przykładzie jednego z objazdów kulinarnych, w których uczestniczyłam w 2015 roku. Stanowił on część długotrwałych, wielostanowiskowych badań terenowych w Oaxace przeprowadzonych w latach 2011–2017, uzupełnionych interpretacją źródeł zastanych. Analizuję tortilla tour w szerszym kontekście jedzenio-obrazów (foodscapes), czyli przepływu pożywienia, ludzi i wyobrażeń na temat praktyk jedzeniowych (foodways) w transnarodowym społeczeństwie konsumpcyjnym. Przyglądam się także strategiom wytwarzania dziedzictwa kulinarnego na potrzeby turystyki kulturowej, która w założeniu ma prowadzić do stymulowania rozwoju społecznego i ekonomicznego wzrostu regionu.}, title={Tortilla tour. Turystyka kulinarna w zglobalizowanej Oaxace, południowy Meksyk}, URL={http://journals.pan.pl/Content/106765/PDF/Studia_Socjologiczne_2018_Nr4_s.149_173.pdf}, doi={10.24425/122487}, keywords={turystyka kulinarna, jedzenio-obrazy (foodscapes), praktyki jedzeniowe (foodways), dziedzictwo kulturowe, Oaxaca, Meksyk}, }