Search results

Filters

  • Journals
  • Keywords
  • Date

Search results

Number of results: 3
items per page: 25 50 75
Sort by:
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

The article is a review of the book by Krzysztof Brzechczyn, On the Multitude of the Lines of Development in the Historical Process. An Attempt at Interpretation of Evolution of Mexican Society, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2004, ss. 341.
Go to article

Authors and Affiliations

Mieszko Ciesielski
ORCID: ORCID
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

The article is a review of the book edited by Krzysztof Brzechczyn, The Paths of Transformation. Theoretical Approach and Empirical Descriptions, Poznań 2003.
Go to article

Authors and Affiliations

Mariusz Weiss
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

W tekście przyglądam się specyfice turystyki kulinarnej w południowo-meksykańskim stanie Oaxaca. Rozważam ją jako przestrzeń działania pozornie przeciwstawnych procesów związanych z (re)produkowaniem lokalnej i narodowej tożsamości kulturowej oraz z intensywną globalizacją. Współzależności te badam na etnograficznym przykładzie jednego z objazdów kulinarnych, w których uczestniczyłam w 2015 roku. Stanowił on część długotrwałych, wielostanowiskowych badań terenowych w Oaxace przeprowadzonych w latach 2011–2017, uzupełnionych interpretacją źródeł zastanych. Analizuję tortilla tour w szerszym kontekście jedzenio-obrazów (foodscapes), czyli przepływu pożywienia, ludzi i wyobrażeń na temat praktyk jedzeniowych (foodways) w transnarodowym społeczeństwie konsumpcyjnym. Przyglądam się także strategiom wytwarzania dziedzictwa kulinarnego na potrzeby turystyki kulturowej, która w założeniu ma prowadzić do stymulowania rozwoju społecznego i ekonomicznego wzrostu regionu.

Go to article

Authors and Affiliations

Renata E. Hryciuk

This page uses 'cookies'. Learn more