Search results

Filters

  • Journals
  • Keywords
  • Date

Search results

Number of results: 7
items per page: 25 50 75
Sort by:
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

On 31 July 1834 Juliusz Słowacki in the company of the Wodziński family set off from Geneva on a tour of Switzerland. He completed the first leg of journey on the same day in Bex, a village to the south‑east of Lac Leman. The following day the party visited Bex's famous salt mine and Słowacki wrote a laconic account of their excursion to the bowels of the earth in a letter to his mother. With the help of contemporary travel guides and the accounts of other travelers it is possible to fill the details of that trip. After exiting the mine, the party made their way south to Martigny.
Go to article

Authors and Affiliations

Wojciech Tomasik
1
ORCID: ORCID

  1. prof. dr hab., Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Od kilku dekad brytyjskie kurorty nadmorskie (w tym Blackpool) przeżywają głęboki kryzys spowodowany przeobrażeniami rynku turystycznego, trendów społecznych i gospodarczych. Sytuacja ta domagała się wprowadzenia przekształceń dla zaadoptowania do nowej sytuacji ekonomicznej, turystycznej oraz kulturowych preferencji odwiedzających. Wyzwaniem dla miasta stało się zdefiniowanie nowej − zdywersyfikowanej i zawężonej do określonego pola działalności i aktywności − oferty turystycznej.
Go to article

Authors and Affiliations

Joanna Szwed
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Artykuł stanowi pewnego rodzaju syntezę teoretycznych podstaw badań prowadzonych przez autora w ramach pracy doktorskiej. Celem rozprawy było znalezienie narzędzia badawczego pomocnego w obiektywizacji decyzji planistycznych związanych z realizacją pożądanej infrastruktury turystycznej, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania turystyki zrównoważonej na wybranym obszarze. Autor zwraca szczególną uwagę na rolę turystyki w aktywizacji społeczno-ekonomicznej małych miast w warunkach zrównoważonego rozwoju.
Go to article

Authors and Affiliations

Bartosz Kaźmierczak
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Reduced activity in all life areas due to the coronavirus pandemic is a good moment to reflect on the unfavorable trends in the redevelopment and expansion of Polish cities, especially Krakow. The article draws attention to the fact that the tourist and business attractiveness of Krakow is the cause of excessive densification of the urban fabric with new investments. The subordination of the historic downtown to the tourist function, in turn, violates some of the timeless values of Krakow and limits the participation of residents in the use of the historic downtown. In conclusion, attention was drawn to the need for correction of the current spatial activities in favor of sustainable principles of shaping the urban environment.
Go to article

Bibliography


Bartkowicz, B. (1974), Wypoczynek codzienny mieszkańców nowych osiedli — na przykładzie Krakowa, Warszawa: PWN.
Bartkowicz, B. (1985), Wpływ funkcji wypoczynku na kształtowanie struktury przestrzennej miast, Kraków: Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej.
Bartkowicz, B. ‘Przyczyny braku kompozycji i piękna w przekształceniach i rozwoju miast’ Teka Komisji Urbanistyki i Architektury, Kraków: Wydawnictwo Oddziału PAN w Krakowie, T. XXXIII/2001, pp. 59–65.
Bartkowicz, B. (2004), ‘Obiekty biurowe w urbanistyce i planowaniu przestrzennym’ [w:] Złowodzki, M. i in. (red.) Ergonomia pracy biurowej, Kraków: Komitet Ergonomii Polskiej Akademii Nauk.
Bartkowicz, B. (2018), ‘Kraków — miasto-ogród z naturalnego rozwoju’ [w:] Mańkowska-Grin, E. (red.) Drzewa, Kraków: EMG.
Borkowski, K. (2018) ‘Identyfikacja segmentu turystyki religijnej na podstawie analizy danych z badań ankietowych ruchu turystycznego w latach 2008–2017 w Krakowie’ [w:] Bogacz-Wojtanowska E., Góral A. (red) Fenomen turystyki religijnej i pielgrzymek w Krakowie i Małopolsce, Kraków: Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski.
La Défense, a dictionary — architecture/politics, history/territory (2013), Chabard, P., Picon Lefebvre, V. (editorship), Marseille: Editions Parenthèses.
Raport o stanie Miasta 2019 (2020), Kraków: UM Kraków.
Rocznik statystyczny Krakowa 2000 (2000), Kraków: Urząd Statystyczny w Krakowie.
Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2020 (2020), Warszawa: GUS.
Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta Krakowa (2009), Kraków: UM Kraków.
Ustawa o samorządzie terytorialnym z dnia 8 marca 1990 roku.
Go to article

Authors and Affiliations

Barbara Bartkowicz
1
ORCID: ORCID

  1. Katowice School of Technology
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

W Tatrzańskim Parku Narodowym dochodzi do sukcesywnego wzrostu ruchu turystycznego, który przyczynia się do niszczenia pokrywy glebowej w obrębie ścieżek turystycznych. Proces ten można ograniczyć, stosując proste rozwiązania.
Go to article

Authors and Affiliations

Joanna Fidelus-Orzechowska
1
Elżbieta Gorczyca
2
Kazimierz Krzemień
2

  1. Instytut Geografii, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  2. Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

W tekście przyglądam się specyfice turystyki kulinarnej w południowo-meksykańskim stanie Oaxaca. Rozważam ją jako przestrzeń działania pozornie przeciwstawnych procesów związanych z (re)produkowaniem lokalnej i narodowej tożsamości kulturowej oraz z intensywną globalizacją. Współzależności te badam na etnograficznym przykładzie jednego z objazdów kulinarnych, w których uczestniczyłam w 2015 roku. Stanowił on część długotrwałych, wielostanowiskowych badań terenowych w Oaxace przeprowadzonych w latach 2011–2017, uzupełnionych interpretacją źródeł zastanych. Analizuję tortilla tour w szerszym kontekście jedzenio-obrazów (foodscapes), czyli przepływu pożywienia, ludzi i wyobrażeń na temat praktyk jedzeniowych (foodways) w transnarodowym społeczeństwie konsumpcyjnym. Przyglądam się także strategiom wytwarzania dziedzictwa kulinarnego na potrzeby turystyki kulturowej, która w założeniu ma prowadzić do stymulowania rozwoju społecznego i ekonomicznego wzrostu regionu.

Go to article

Authors and Affiliations

Renata E. Hryciuk

This page uses 'cookies'. Learn more