@ARTICLE{_Związki_2010, volume={vol. 36}, number={No 4}, pages={31-39}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2010}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={W roku 2005-2006 na terenie gminy Maciejowice prowadzono monitoring wody studziennej. Badaniami objęto wodę pochodzącą z 20 studni kopanych i wierconych. Próby wody pobierano pięciokrotnie i oznaczono w nich stężenie: NO,·, NO,·, NH;, PO/, CI·, Ca2', Mg'+, twardość ogólną oraz pH i przewodność elektrolityczną. W pracy oszacowano ryzyko zdrowotne wynikające z obecności azotanów (V) w wodzie spożywanej przez ludność. Otrzymane wyniki wskazują, że stężenie związków azotu w 50% badanych wód studziennych nie odpowiada obowiązującym normom. Głównymi jonami zanieczyszczającymi wodę są jony amonowe i azotany (V). Wykazano ujemną korelację pomiędzy stężeniem azotanów (V), azotanów (Ill), jonów amonowych a głębokością studni. Oceniając ryzyko zdrowotne, stwierdzono, że ludność pijąca wodę z 60% badanych studni, pobiera azotany (V) w nadmiernej ilości (margines bezpieczeństwa ADl:EDI < I), co w razie długotrwałości tego stanu może przynieść negatywne skutki zdrowotne, szczególnie dla niemowląt i kobiet w ciąży. Przez cały okres badań woda pochodząca z 5 studni spełniała zalecane normy. Dobra jakość tej wody wynikała z właściwej lokalizacji studni, a także przestrzegania przez rolników Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej.}, type={Article}, title={Związki azotu w wodzie studziennej jako czynnik ryzyka zdrowotnego mieszkańców gminy Maciejowice (województwo mazowieckie)}, URL={http://journals.pan.pl/Content/122850/PDF/5_AE_VOL_36_4_2010_Raczuk_Nitrogen.pdf}, keywords={Nitrogen compounds, health risk, well water}, }