@ARTICLE{Korzeniewska_Ewa_Ocena_2004, author={Korzeniewska, Ewa and Gotkowska-Plachta, Anna}, volume={vol. 30}, number={No 4}, pages={73-83}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2004}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={Praca przedstawia wyniki badań oceny sanitarno-bakteriologicznej osadów dennych jeziora Wigry. Próby do badań pobierano od maja 1998 do listopada 1999. Bakteriologicznymi wskaźnikami oceny były bakterie oznaczane na agarze odżywczym w temperaturze 20 i 37°C. bakterie grupy coli, bakterie grupy coli typu kałowego oraz paciorkowce kałowe. Do badań wytypowano 9 stanowisk usytuowanych w różniących się od siebie w sposób znaczący pod względem morfometrycznym częściach jeziora - trzy w pobliżu najgłębszych miejsc jeziora oraz sześć w strefie litoralowej jeziora. Piaszczyste osady pobierane w strefie przybrzeżnej jeziora Wigry wykazywały znacznie niższy stopień zanieczyszczenia bakteriologicznego w porównaniu z mulistymi osadami pobieranymi z centralnej części jeziora. Największym zanieczyszczeniem charakteryzowały się próby osadów dennych pobierane: na stanowiskach 1 i 2 usytuowanych w rejonie ujścia rzeki Czarnej I lańczy, która wprowadza duże ilości oczyszczonych ścieków z Oczyszczalni Ścieków w Suwałkach do północnej części jeziora Wigry, co ma również ogromny wpływ na zawartość dużej liczby zarodników bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny z gatunku Clostridium perfringcns w osadach dennych pobieranych na tych stanowiskach. Jak wykazują Payment i Franco [ 19) obecność zarodników tych bakterii w wodzie pitnej może wskazywać na obecność oocyst Cryptosporidium parvum oraz cyst Giardia lamblia.}, type={Artykuł}, title={Ocena sanitarno-bakteriologiczna osadów dennych jeziora Wigry w latach 1998-1999}, URL={http://journals.pan.pl/Content/123655/PDF-MASTER/9_AE_VOL_30_4_2004_Gotkowska_Plachta_Ocena.pdf}, keywords={lake, bottom sediments, bacteria, indicatory microorganisms}, }