@ARTICLE{Rosik-Dulewska_Czesława_Dynamika_2002, author={Rosik-Dulewska, Czesława and Błaszków, Ryszard}, volume={vol. 28}, number={No 2}, pages={95-105}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2002}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={Podstawowym celem przedstawionych badań było sprawdzenie tezy, czy oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych z drożdżowni w środowisku glebowo-roślinnym jest w pełni zasadne poprzez redukcję zanieczyszczeń wraz z jednoczesnym wykorzystaniem ich do nawożenia pól uprawnych. Dla osiągnięcia założonego celu, badano głównie dynamikę zmian właściwości fizycznych i chemicznych wód, gleb i roślin nawadnianych ściekami z drożdżowni przez wiele lat. Cześć Il pracy prezentuje zagadnienia związane z wpływem nawodnień ściekami podrożdżowymi na właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. Gleby nawadniane ściekami z drożdżowni wykazują przenawożenie potasem, a także zaznacza się w nich zawężenie stosunku węgla organicznego do azotu, z powodu nadmiaru azotu przy niedostatku węgla. Przeciwdziałaniem przy zmniejszaniu się zawartości substancji organicznej w nawadnianych glebach powinno być zaorywanie słomy, liści buraczanych i innych organicznych odpadów stałych. W płodozmianie przemysłowo-zbożowym jaki stosowano na polach rolniczego wykorzystania ścieków w latach prowadzonych badań ( 1993-1997), odnotowano wzrost plonów większy (średnio o 13% u zbóż, u buraka cukrowego 0,5-10,7%) od plonów uzyskiwanych z pól drożdżowni nie nawadnianych i pól rolników indywidualnych, gdzie stosowano tylko dość duże nawożenie mineralne. W porównaniu do danych literaturowych, w plonach ziarna pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i rzepaku ozimego pod wpływem nawadniania ściekami z drożdżowni zwiększyła się nieznacznie procentowa zawartość białka, azotu, potasu, zmniejszyła natomiast wapnia i magnezu.}, type={Article}, title={Dynamika właściwości gleb i wód gruntowych nawadnianych ściekami z produkcji drożdży. Cz. II}, URL={http://journals.pan.pl/Content/123860/PDF-MASTER/11_AE_VOL_28_2_2002_Rosik_Dulewska_Dynamics.pdf}, keywords={wastewater from yeast production, impact of irrigation with wastewater on soil physical andchemical properties}, }