@ARTICLE{Nadgórska_Aleksandra_The_2002, author={Nadgórska, Aleksandra and Smylła, Aleksandra and Kostecki, Maciej}, volume={vol. 28}, number={No 4}, pages={89-103}, journal={Archives of Environmental Protection}, howpublished={online}, year={2002}, publisher={Polish Academy of Sciences}, abstract={Badania nad przeżywalnością bakterii w wodzie prowadzono na szczepach: Escherichia coli K 12 J62- l oraz Escherichia coli KI 2 J62- l RI otrzymanych od cir P.J. McDermott' a z Uniwersytetu w Staffordshire. W wodzie pobranej z 2 punktów zbiornika Dzierżno Duże: filtrowanej (0,5 um - Syn por), sterylizowanej oraz po wprowadzeniu dodatkowego substratu odżywczego - glukozy, porównano przeżywalność plazmidowego i bezplazmidowego szczepu £. Coli. Wykazano, że liczba komórek bakteryjnych wprowadzonych do wody obniża się z różną szybkością zależnie od obecności czynników biotycznych. Obserwowano znaczący spadek liczebności bakterii w próbkach wody sączonej (92% i 46% w 3 dniu doświadczenia). Jest to prawdopodobnie wynikiem obecności w wodzie bakteriofagów charakterystycznych dla Ee coli Kl 2, których obecność, specyficzną zarówno dla szczepu plazmidowego jak i bezplazmidowego stwierdzono w użytej do badań wodzie. W próbkach wody sterylnej, pozbawionej flory autochtonicznej, obserwowano powolny, niewielki spadek liczebności od 7 do 21 dnia. W zastosowanym układzie doświadczenia nie stwierdzono istotnego polepszenia przeżywalności w obecności plazmidu. a niekiedy lepiej przeżywał szczep bezplazmidowy. Wprowadzenie glukozy spowodowało, że mimo obciążenia metabolicznego jakim jest plazmid dla komórki, przeżywalność obydwu szczepów była zbliżona.}, type={Artykuł}, title={The Survival Rate of Escherichia coli K12 J62-1 in the Water of the Dzierżno Duże Dam-reservoir}, URL={http://journals.pan.pl/Content/123929/PDF-MASTER/14_AE_VOL_28_4_2002_Nadgorska_Przezywalnosc.pdf}, keywords={microbial survival, anthropopresure, darn-reservoirs}, }