Abstrakt
Przedstawiono wyniki pierwszych, od chwili powstania w 1939 r. Kanału Gliwickiego, badań nad zawartością wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w jego osadach dennych. Substancje te stanowią istotny rodzaj zanieczyszczeń z punktu widzenia eksploatacji kanału i utylizacji usuwanych osadów dennych. W miarę oddalania się od portu w Gliwicach ogólna zawartość oznaczanych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych zmniejszała się. Najsilniej zanieczyszczony jest odcinek pierwszych 10 km. Najwyższe stężenia (7528 μgfkg) stwierdzono w osadach dennych rzeki Kłodnicy w miejscu, gdzie przez jaz woda rzeki kierowana jest do portu w Gliwicach. Najniższe stężenia WWA w osadach stwierdzono na odcinku od 19,2 do 28,9 km osi kanału, od śluzy w Rudzińcu do śluzy w Nowej Wsi. Zakres ich występowania wynosił od 175 do 700 μgfkg. Odcinek kanału od ZCH Blachownia do portu w Koźlu cechował się znowu podwyższonymi stężeniami, od 946,88 do 2254,915 μg/kg. Stwierdzono prawidłowość polegającą na wzroście zawartości węglowodorów na poszczególnych odcinkach kanału (od śluzy do śluzy) z osiągnięciem najwyższych wartości dla danego odcinka przed kolejną śluzą (podobieństwo do piły o stopniowo malejących zębach). Za czynnik odgrywający zasadniczą rolę w charakterystycznym rozmieszczeniu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach dennych należy uznać warunki hydrauliczne kanału, określające warunki sedymentacji zawiesin organicznych.
Przejdź do artykułu