Search results

Filters

  • Journals
  • Date

Search results

Number of results: 25
items per page: 25 50 75
Sort by:
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Samice większości gatunków nie mogą liczyć na pomoc partnera w wychowaniu młodych, dlatego starają się uzyskać od niego przynajmniej dobre geny dla potomstwa. Jak samiec komunikuje, że może być pożądanym kandydatem na ojca?
Go to article

Authors and Affiliations

Agnieszka Kloch
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Postać Stanisława Augusta otacza czarna legenda władcy odpowiedzialnego za upadek Polski w XVIII wieku. Czy ,,Pamiętniki" jego autorstwa mogą zmienić ten negatywny przekaz?
Go to article

Authors and Affiliations

Anna Grześkowiak-Krwawicz
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Postrzeganie czasu jest dla funkcjonowania ludzkiego umysłu kluczowe. Jego zaburzenie powoduje trudności np. w komunikacji językowej. Prowadzone przez nas badania pokazują, jak można naprawić zepsuty .zegar neuronalny" u osób z trudnościami w porozumiewaniu się.
Go to article

Authors and Affiliations

Elzbieta Szeląg
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Jak wyglądałby współczesny świat bez telefonów, odtwarzaczy MP3, nawigacji GPS, telewizorów, cyfrowych aparatów fotograficznych, kuchenek mikrofalowych, pralek i lodówek, dekoderów telewizyjnych, konsoli do gier i kart kredytowych? Nie musimy się nad tym zastanawiać dzięki Janowi Czochralskiemu i jego metodzie wytwarzania monokryształów.
Go to article

Authors and Affiliations

Kinga Małecka
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło 30 września 2013 roku wyniki najnowszej oceny polskich jednostek naukowych. Zastosowano nową metodę kategoryzacji, przy której starano się wykorzystać doświadczenia zebrane w trakcie poprzednich ocen.
Go to article

Authors and Affiliations

Błażej Skoczeń
Maria Lewicka
Maciej Zabel
Agnieszka Pollo
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Komputerowe narzędzia lingwistyczne są tak powszechne, że już ich prawie nie zauważamy. Nie chcemy się jednak do nich dostosowywać - to one muszą zacząć rozumieć, co piszemy i mówimy, w dodatku nie po angielsku, ale we własnym języku. Do tego celu potrzebna jest sprawna analiza tekstu. Urządzenia radzą sobie z nią coraz lepiej.
Go to article

Authors and Affiliations

Maciej Ogrodniczuk
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Smak znakomicie służy umacnianiu panowania, bo dobry gust jest po prostu gustem grupy o określonym położeniu w układzie społecznym - dowodzili Norbert Elias i Pierre Bourdieu.
Go to article

Authors and Affiliations

Marta Bucholc
ORCID: ORCID
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Soczyste jabłka na sklepowych półkach to nie tylko dar natury i efekt pracy sadowników, lecz także rezultat licznych testów i wieloletnich badań naukowych.
Go to article

Authors and Affiliations

Artur Zdunek
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Aby zrozumieć, co stanowi specyficzny aromat żywności, trzeba poznać chemiczną strukturę tworzących go związków. Dokonują tego badacze w nowoczesnych laboratoriach chromatograficznych.
Go to article

Authors and Affiliations

Dorota Klensporf-Pawlik
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Nawet dziecko wie, że 1 +1 to więcej niż zero, więc uczonych ze Stuttgartu zdumiał wynik eksperymentu, w którym po złożeniu dwóch sił odpychających zamiast silniejszego odpychania otrzymali. .. przyciąganie. Czy naprawdę wzmocnienie odpychania może spowodować przyciąganie?
Go to article

Authors and Affiliations

Alina Ciach
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Od połowy XIX wieku Zamek Kórnicki pod Poznaniem jest siedzibą jednej z najcenniejszych i najstarszych kolekcji bibliotecznych w Polsce.
Go to article

Authors and Affiliations

Magdalena Biniaś-Szkopek
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Tradycyjnie ważnymi zmysłami uprawomocnionymi do odbioru sztuki są wzrok i słuch. Smak przypisany jest niższej sztuce kulinarnej. Jednak współcześni artyści nie baczą na te podziały.
Go to article

Authors and Affiliations

Dorota Koczanowicz
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Sól kamienna jest jedyną skałą, którą człowiek spożywa w sposób bezpośredni, gdyż chlorek sodu jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety.
Go to article

Authors and Affiliations

Hanna Tomassi-Morawiec
Grzegorz Czapowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Na zdominowanych przez muzyków włoskich dworach Wazów w Polsce XVI i XVII wieku wyjątkowa jest kariera Marcina Mielczewskiego, rodzimego muzyka i kompozytora utworów wykonywanych do dzisiaj.
Go to article

Authors and Affiliations

Barbara Przybyszewska-Jarmińska
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Badania ostatnich lat nie tylko wzbogaciły naszą wiedzę o mechanizmach słodkiego smaku, ale też o jego inhibitorach. Słodziki i inhibitory odkryte przez Polaków zostały opatentowane.
Go to article

Authors and Affiliations

Piotr Krajewski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Pozbawiona soli mineralnych woda destylowana ma mdły smak. Co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem wody występującej w naturze lub uznajemy ją za leczniczą?
Go to article

Authors and Affiliations

Jakub Sokołowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Pierwszy polski satelita trafił niedawno na wokółziemską orbitę. Na pokładzie rakiety VEGA Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) poleciał w kosmos satelita PW-Sat, skonstruowany przez studentów Politechniki Warszawskiej przy wsparciu specjalistów z Centrum Badań Kosmicznych PAN.
Go to article

Authors and Affiliations

Jan Pomierny
Maciej Urbanowicz
Piotr Wolański
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

W Polsce XVIII wieku przygotowywane z wielkim przepychem uczty i ceremonie służyły przede wszystkim podkreśleniu znaczenia i splendoru dworu magnackiego.
Go to article

Authors and Affiliations

Agata Roćko

This page uses 'cookies'. Learn more