Popular sciences

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk

Content

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk | 2012 | Nr 1 (29) 2012 Smak

Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Badania ostatnich lat nie tylko wzbogaciły naszą wiedzę o mechanizmach słodkiego smaku, ale też o jego inhibitorach. Słodziki i inhibitory odkryte przez Polaków zostały opatentowane.
Go to article

Authors and Affiliations

Piotr Krajewski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Na zdominowanych przez muzyków włoskich dworach Wazów w Polsce XVI i XVII wieku wyjątkowa jest kariera Marcina Mielczewskiego, rodzimego muzyka i kompozytora utworów wykonywanych do dzisiaj.
Go to article

Authors and Affiliations

Barbara Przybyszewska-Jarmińska
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Sól kamienna jest jedyną skałą, którą człowiek spożywa w sposób bezpośredni, gdyż chlorek sodu jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety.
Go to article

Authors and Affiliations

Hanna Tomassi-Morawiec
Grzegorz Czapowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Genetyczne dziedziczenie smaku zostało już dość dobrze poznane i opisane przez badaczy, ale żywienie człowieka ma również uwarunkowania cywilizacyjne i kulturowe.
Go to article

Authors and Affiliations

Krzysztof Szyfter
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

W Polsce XVIII wieku przygotowywane z wielkim przepychem uczty i ceremonie służyły przede wszystkim podkreśleniu znaczenia i splendoru dworu magnackiego.
Go to article

Authors and Affiliations

Agata Roćko
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Pierwszy polski satelita trafił niedawno na wokółziemską orbitę. Na pokładzie rakiety VEGA Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) poleciał w kosmos satelita PW-Sat, skonstruowany przez studentów Politechniki Warszawskiej przy wsparciu specjalistów z Centrum Badań Kosmicznych PAN.
Go to article

Authors and Affiliations

Jan Pomierny
Maciej Urbanowicz
Piotr Wolański
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Pozbawiona soli mineralnych woda destylowana ma mdły smak. Co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem wody występującej w naturze lub uznajemy ją za leczniczą?
Go to article

Authors and Affiliations

Jakub Sokołowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Nawet dziecko wie, że 1 +1 to więcej niż zero, więc uczonych ze Stuttgartu zdumiał wynik eksperymentu, w którym po złożeniu dwóch sił odpychających zamiast silniejszego odpychania otrzymali. .. przyciąganie. Czy naprawdę wzmocnienie odpychania może spowodować przyciąganie?
Go to article

Authors and Affiliations

Alina Ciach
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Aby zrozumieć, co stanowi specyficzny aromat żywności, trzeba poznać chemiczną strukturę tworzących go związków. Dokonują tego badacze w nowoczesnych laboratoriach chromatograficznych.
Go to article

Authors and Affiliations

Dorota Klensporf-Pawlik
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Soczyste jabłka na sklepowych półkach to nie tylko dar natury i efekt pracy sadowników, lecz także rezultat licznych testów i wieloletnich badań naukowych.
Go to article

Authors and Affiliations

Artur Zdunek
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Smak znakomicie służy umacnianiu panowania, bo dobry gust jest po prostu gustem grupy o określonym położeniu w układzie społecznym - dowodzili Norbert Elias i Pierre Bourdieu.
Go to article

Authors and Affiliations

Marta Bucholc
ORCID: ORCID
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Tradycyjnie ważnymi zmysłami uprawomocnionymi do odbioru sztuki są wzrok i słuch. Smak przypisany jest niższej sztuce kulinarnej. Jednak współcześni artyści nie baczą na te podziały.
Go to article

Authors and Affiliations

Dorota Koczanowicz
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Od połowy XIX wieku Zamek Kórnicki pod Poznaniem jest siedzibą jednej z najcenniejszych i najstarszych kolekcji bibliotecznych w Polsce.
Go to article

Authors and Affiliations

Magdalena Biniaś-Szkopek

This page uses 'cookies'. Learn more